Nieuws

Beste mensen,

Boekscout brengt mijn boeken uit. Elders op de site kunt je deze vinden, deze zijn direct bij de uitgever te bestellen wat weer scheelt in de kosten.

Inmiddels zijn de voorbereidingen bezig voor het 4de boek.

Een pup in huis, en dan

Op de eerste plaats ben ik hondenliefhebber, daarnaast ben ik gedragsdeskundige en trainer van honden. Ook ben ik eigenaar van een hondenschool en vanuit mijn ervaringen die ik in vijfentwintig jaar heb opgedaan ga ik met jou mijn ondervindingen delen voor het opvoeden, of heropvoeden,  en het trainen van pup tot volwassen huishond of tot werkhond.

Ik ga van het principe uit dat de hond een gedrag laat zien vanuit de manier waarin hij denkt, zijn natuurlijke manier van denken als dier. We gaan de hond opvoeden en trainen naar een gedrag wat wenselijk is binnen onze mensenmaatschappij. Een hond is een intelligent dier en heeft de wil om te leren en de wil om te werken voor zijn beloning.

Als we een bepaald gedrag niet willen, ongewenst gedrag, zullen we het denken van de hond moeten aanpakken, veranderen, en zal dus het gedrag ook veranderen. Dit veranderen gaan we doen naar het op de juiste manier denken en dus richting het gewenste gedrag van onze hond.

We proberen daarmee niet uit het oog te verliezen dat iedere hond een individu is, zoals jij en ik,  en zo zal iedere hond zijn eigen kleine aanpassingen vragen in het opvoeden en trainen.

Bij het opvoeden en trainen staat het belang van de hond voorop en proberen we dit zo positief mogelijk te doen.

Hierbij hoort natuurlijk ook het corrigeren van ongewenst gedrag bij. Hierbij moet opgemerkt worden dat corrigeren geen straffen is!

Het betekent wel het sturen van het gedrag van onze hond naar een gedrag wat wenselijk is in onze mensenmaatschappij.

Bij corrigeren kun je ook denken aan het aangeven van grenzen aan de hond.

Het aangeven van grenzen bij een hond is nodig, net als bij mensen. Zo ontstaan er duidelijkheden wat er wel en niet mag.

Let wel, binnen een groep honden zijn er ook grenzen die duidelijk aangegeven worden door de rest. Gaat een hond over een bepaalde grens, dan wordt er gecorrigeerd. Het is aan ons om die taak over te nemen omdat de hond in onze groep, gezin en maatschappij, leeft.

Maar bovenal geeft het trainen met je hond een hoop plezier en een echt maatjes gevoel!

Als je net een pupje hebt gehaald bij de fokker is het belangrijk dan je, net als bij kleine kinderen, de drie R`en in acht houdt.

Rust

Regelmaat

Reinheid.

Denk daarbij ook aan dat het belangrijk is dat je de pup in de ochtend in huis neemt zodat jullie, jij en de pup,  de hele dag de gelegenheid hebben om aan elkaar te wennen.

Verder gaan we van het principe uit: herhalen is leren!

Het volgen kun je het makkelijkste leren als je hond het zitten op commando goed onder de knie heeft.

Je laat hem zitten op de manier die jij hem aangeleerd hebt. Vervolgens ga je er rustig naast staan, waarbij je ervoor zorgt dat je hond links van je zit.

Als hij even rustig blijft zitten, geef je hem een beloning. Zorg dat hij blijft zitten als hij zijn beloning krijgt. Geef hem dan zijn balletje. Voor alle duidelijkheid: je hond bevindt zich nog altijd op dezelfde plaats. Er is nog geen loopbeweging gemaakt. Eerst moeten we hem namelijk leren wat de gewenste positie is van waaruit de hond moet volgen, ook nu weer met een beloning. Nu begrijp je meteen waarom we het zitten eerst aanleren.

Als je dit een paar keer hebt gedaan (dat moet voldoende zijn aangezien je hond heeft leren te leren), kun je het commando voet zeggen terwijl je naast je hond staat. Dit staat overigens los van het laten zitten zoals je eerder geleerd hebt